Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka
Det er mange som er bekymret for både hunder og katter på vinteren, mens kaninene blir sittende glemt i et bur i hagen. De færreste vet at kaniner også fryser og lider som følge av kulda, da dette jo er noe man har sett i alle år. Tradisjon er derimot ikke alltid et mål på at noe er bra, og jeg har i flere år jobbet for å øke kunnskapen om arten, slik at både veterinærer og eiere skal få en bedre forståelse av hva som skal til for at kaninene har det bra. Jeg vil derfor fortelle om kaniners behov, samt vise til nødvendige tilretteleggelser for gode liv utendørs.
Som forfatter av Den store kaninboka har jeg i mange år spredd velferdsorientert og vitenskapelig basert informasjon om kaniner, og jeg er glad for å se den gode utviklingen som har vært de siste årene. Kaniner er det tredje mest vanlige familiedyret etter hund og katt. Samtidig er det et av de mest misforståtte og undervurderte dyrene vi har, og mange kaniner lider dessverre som følge av manglende og feilaktig kunnskap. Kaninens helse- og atferdsmessige behov møtes i liten grad. En fortid som produksjonsdyr gjør nok også sitt til at mange fremdeles oppbevares i lite egnede bur med et kosthold og en livsstil som er uheldig for kaninens helse og trivsel.
Det er viktig å beskytte kaninene mot ekstreme temperaturer, både mot hete på sommeren og kulde på vinteren. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men der det finnes lever de i underjordiske tuneller, hvor de ikke utsettes for veldige temperaturendringer. På sommeren holde det seg relativt kjølig i julene, mens det om vinteren holdes tilstrekkelig varmt og lunt. På denne måten er kaninen tilpasningsdyktig til årstidene.
Problemet kommer imidlertid når vi tar kaninene ut av deres naturlige element og oppbevarer dem i bur. Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville søkt tilflukt for. Det er derimot vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig. I Norge er det for eksempel utfordringer knyttet til det å ha kaniner ute hele året på grunn av harde og kjølige vintre, og jeg gir i bøkene mine overblikk over hva man må være oppmerksom på og viser noen praktiske løsninger.
Visste du at kaniner som lever et stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt? En degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter. Stillesittende burkaniner får følgelig en dårligere bentetthet og er mer utsatt for brudd og skade. Vedvarende kulde, trekk og fuktighet er vist å forsterke denne lidelsen, og det er anbefalt å la kaniner med utviklet osteoporose bo i et godt og temperert miljø. Vi forstår da at store områder å løpe på er viktig.
Studier viser at kaniner kan utvikle benskjørhet allerede etter seks måneder i konvensjonelle bur. Det er ikke så rart når vi tenker etter. Kaninen er designet for bevegelse. Tenk bare på de sterke bakbeina og den smidige og lynraske kroppen. Studier viser også at kaniner som vokser opp i tilrettelagte og gode binger har en langt sterkere kropp og tettere benmasse enn sine artsfrender i bur.
Biologisk og medisinsk kunnskap om kaniner er tydelig på at den optimale temperaturen for arten er mellom 15 og 21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer, ikke vinter. Kaniner som er stive i kroppen kan få vanskeligheter med å velte over på siden i velbehag, hoppe og løpe normalt, eller steller seg selv på ryggen og spise sin egen blindtarmslort.
Sitter kaninene dine mye stille, eller løper de omkring og kaster seg over ende for å slappe av? Siden kaniner er byttedyr skjuler de ubehag så godt det lar seg gjøre, og det kan derfor være vanskelig å se om at kaninen ikke har det godt.
Kaniner i fuktige, kjølige eller trekkfulle omgivelser kan også være utsatt for luftveislidelser. Man kan heller ikke flytte kaniner inn og ut, da de ikke tåler hurtige temperaturendringer. Huskaniner kan derfor aldri flyttes ut på vinteren. Om man derimot vil flytte en kanin inn for å gi dyret bedre forhold enn man har ute, kan man sette ned varmen og ha kaninen på et kjøligere rom en periode for å avklimatisere dyret. Husk at man ikke kan flytte kaninen ut igjen før det er varm vår og sommer.
De fire prinsippene om utekaniner
- Kaninene har selskap av en annen kanin
- Kaninene har tilgang til isolert, svakt temperert og tørt hus
- Kaninene har tilgang til løpeplass
- Kaninene har alltid friskt høy og vann som ikke er frossent.
Ville kaniner bor åpenbart ute. Tradisjonell oppbevaring av enslige kaniner i bur har imidlertid ingenting med artens natur å gjøre, da denne utdaterte måten å holde kaniner på verken muliggjør iboende behov som sosial interaksjon, lek eller generell aktivitet. Vi har sett på noen av konsekvensene kaninene i minusgrader kan oppleve, og da er det fint å vite at det er lett å gjøre forbedringer.
For mange er det lettere å tilrettelegge for gode kaninliv innendørs enn å gi dem forsvarlige forhold ute på vinteren. Det blir både snø og kulde i Norge, og da krever det også stor plass og lune hus om man skal ha pelsvenner i hagen. Et bur er ikke nok! De fleste har derimot muligheten til å tilby bevegelsesfrihet og trekkfrie omgivelser inne, samt selskap fra både folk og eventuelt en kaninkompis.
Les og se hvordan du kan lage fine utegårder og utehus til kanin her
Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka, Rabbit Behaviour, Health and Care.