Ti år i bur og effektene av et stillesittende liv.

1474378424258.jpeg

Da Erling endelig fikk flytte ut av buret sitt kunne han omtrent ikke gå. Han var ti år og hadde blitt oppbevart i et konvensjonelt bur ute i hagen hele livet. Det var ungene i familien som en gang hadde fått en liten kanin, men Erling ble snart sittende alene. I ti år satt han der og så ut av gitteret. Dag ut og dag inn. Eierne ble etterhvert lei av å gå ut med mat til ham hver dag, og ga ham til noen naboer som hadde vært bekymret for kaninen i mange år. Jeg skulle ønske de hadde gjort det tidligere.

Jeg hadde i en årrekke skrevet om skadene kaniner pådrar seg ved et stillestittende burliv. men aldri før fått en tilsvarende respons som jeg fikk etter at jeg viste de avslørende bildene av Erling. Bloggposten ble raskt sett av 70 000, jeg ble intervjuet og fikk en stor sak i Dagbladet, hvor saken ble en av dagens mest leste og delte nyhet, jeg snakket om Erling og skadene ved burliv på TV og fikk også med hans illustrerende skjebne i min engelske bok Rabbit Behaviour, Health and Care

Erling øver på å bevege seg. 

Erling øver på å bevege seg. 

Det er åpenbart at saken engasjerte, og hvem kjenner vel ikke til en kanin som bor i et lite bur i en bakhage? De færreste er allikevel ikke klar over ubehaget og lidelsen en slik oppbevaring innebærer, og jeg vil i dette innlegget fortelle om effektene av et stillesittende liv og i tillegg fortelle hvordan det gikk med Erling som vi hjalp for tre år siden. 

Fravær av mosjon og normal bevegelse vil føre til at kaninen mangler muskler, fleksibilitet og koordinasjon. Det er ikke rart når vi tenker etter. Kaniner er designet for bevegelse. Tenk bare på de sterke bakbeina og den smidige og lynraske kroppen. De kan faktisk løpe i opptil 45 km/t, de vil hoppe og vri seg i lufta når de er glade og leker, og de er naturlig aktive dyr. 

Harald 7 år og Melis 10 år leker og har det gøy.    Foto: Marit Emilie Buseth

Harald 7 år og Melis 10 år leker og har det gøy.    Foto: Marit Emilie Buseth

Kaniner har et lett, nesten fugleaktig skjelett, noe som gjør dem svært sårbare for burliv uten mulighet for normal aktivitet. Stillesittende kaniner vil utvikle benskjørhet, og en tynn benmasse hos de som har utviklet osteoporose vil gjøre de skjøre beina utsatte for brudd og skader. En påfølgende degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter.  Studier viser at kaniner ofte utvikler benskjørhet allerede etter seks måneder i konvensjonelle bur, samt at kaniner som bor i tilrettelagte og store binger har en langt sterkere kropp og tettere benmasse enn sine artsfrender i bur.

Kulde, fukt og trekk forverrer tilstanden. Les mer om kaniner og kulde her. 

     Bilder av Erling og Melis viser tydelige forskjeller på burkaninen og en frisk og rask kanin.          

     Bilder av Erling og Melis viser tydelige forskjeller på burkaninen og en frisk og rask kanin.          

Røntgenbilder avslørte langtkommende arthrose og spondylose i ryggvirvlene, samt forkalkninger i begge knær og litt i hoftene. Han hadde i tillegg en del tannfeil som ble forsøkt justert, samt mye kalsium i blæra. Alle disse plagene har trolig påført han smerter og ubehag i flere år. Erling hadde også store klumper som dere ser tydelig på røntgenbildene. Det kjentes så ekstremt at det kunne vært et alvorlig tilfelle av brokk, men han hadde imidlertid blitt deformert grunnet manglende muskulatur. Han hadde ingen støttemuskular som kunne holde magen på plass, og den var som en konsekvens utflytende. Det som ser ut som en udefinerbar masse er altså tarmer og mage som tyter ut. Der bildene av Melis viser en stram og slank kanin i god form, ser Erling mer ut som en påkjørt frosk. Folk flest vil ikke se og reagere på røntgenbilder av forkalkning i ryggraden, mens bildene av Erling altså fikk hele landet til å reagere. Erling ble en rikskjendis, og nådde også ut til Sverige og Danmark med sin historie. 

Erling undersøkes av veterinær Heidi Stenstad

Erling undersøkes av veterinær Heidi Stenstad

Erlings skjebne blir riksnyheter i Dagbladet

Erlings skjebne blir riksnyheter i Dagbladet

Vanskelig å oppdage at kaninen har vondt

Siden kaninene er eksperter på å skjule smerte og plage, er det vanskelig å avsløre om din kanin har generelt ubehag og skader i beinbygningen. Når mange også kun har sett stillesittende og apatiske kaniner i bur, er det vanskelig å avgjøre om kaninen oppfører seg som den burde. Sammenlignet med hunder og katter er det få kaniner som behandles mot osteoporose. Det betyr ikke at kaniner lider mindre av det, snarere tvert imot, men at de som byttedyr klarer å skjule ubehaget i langt større grad. I tillegg vet de aller fleste hvordan en frisk hund skal se ut når den går og løper, og da er det lettere å oppdage avvik. Kaninens subtile signal om at noe er i veien er ikke like lett for folk å oppdage, spesielt ikke når kaninen oppholder seg i et bur uten mulighet til å løpe og hoppe. Et mye oversett tegn på benskjørhet er også manglende stell. Kaninen kan få problemer med å stelle seg på ryggen og vaske seg nedentil. Kaniner med smerte vil også ofte motsette seg håndtering og dermed oppfattes som aggressive eller vanskelige. Les mer om symptom på sykdom og ubehag her. 

   Se forskjellen! Hos Erling holdes ikke magen og tarmene på plass, mens Melis er frisk og fin. 

   Se forskjellen! Hos Erling holdes ikke magen og tarmene på plass, mens Melis er frisk og fin. 

Problemet med salg av elendige bur

bur

Erling hadde bodd i et bur som vist på bildet. Dette er konvensjonelle bur som selges som kaninbur i både dyrebutikker og butikker som Plantasjen etc. Det er på tide at utsalgsstedene forstår at dette ikke er bur en anstendig butikk kan selge. Så lenge slike fengsler er i salg vil naturligvis folk tro at det er akseptabelt å ha kaniner boende der. Mange av dem har også nettingbunn, noe som i seg selv er skadelig og smertefullt for kaninene, som gjerne utvikler labbesår, knekker klør, utsettes for trekk og kulde av et slikt underlag. 

Erling får kjærlighet og godbiter fra mor sammen med sine to nye kaninkompiser. 

Erling får kjærlighet og godbiter fra mor sammen med sine to nye kaninkompiser. 

Erling var heldigvis kastrert og ble med det samme introdusert for min venninnes to andre kaniner. De var frittgående i et hus, og mens hans nye venner løp omkring visste ikke Erling riktig hvordan han skulle bevege seg. Han forsøkte å gå, men det var åpenbart både smertefullt og uvant for ham. Han mistet balansen og brukte de første dagene på å hvile. Han ble imidlertid raskt bedre, og i løpet av to uker kunne han bevege seg noe omkring. Han fikk også stell og nærhet av sine to nye kompiser. Venninna mi behandlet ham mot smerter og Erling koste seg bare mer og mer. Det var dette livet han hadde ønsket seg.

Erling og Brage Bjølsen er med på God Morgen Norge på TV2. Turi gjemmer seg i reiseburet. Progammets faste veterinær og president i Norske veterinærforening, Torill Moseng og jeg prater om skadene ved et burliv.  

Erling og Brage Bjølsen er med på God Morgen Norge på TV2. Turi gjemmer seg i reiseburet. Progammets faste veterinær og president i Norske veterinærforening, Torill Moseng og jeg prater om skadene ved et burliv.  

President i Norske Veterinærforening Torill Moseng har også en fast spalte i God Morgen Norge. Hun inviterte meg til programmet for å snakke om de fysiske og mentale skadene et stillesittende liv i bur innebærer for en kanin. Det ble et viktig og fint innslag, og jeg fikk også flere tilbakemeldinger fra både media og privatpersoner i etterkant. Erling nådde ut til folket og hjalp på den måten mange andre kaniner. 

Erling ligger på fanget mitt på TV

Erling ligger på fanget mitt på TV

To nye kompiser debuterer som TV-stjerner

To nye kompiser debuterer som TV-stjerner

Atferd og velferd

Vi har sett på de åpenbare fysiske konsekvensene som oppstår når kaniner lever i bur, men hvordan er det med den mentale tilstanden? Hvordan påvirker det noen at de ikke har muligheten til å gjøre annet enn å sitte, gå et par skritt, snu og gå tilbake, spise litt og kikke ut av nettingen? Dyrene er naturligvis frarøvet enhver mulighet til å utøve sin naturlige atferd, noe som ofte gir seg utslag i en stressrelatert atferd. Rent fysisk kan en slik frustrasjon føre til sykdom tilknyttet fordøyelsen, mens de mentale følgene kan vise seg i form av stereotypisk atferd. Kaninene gir gjerne opp og blir apatiske og deprimerte, mens noen kan oppleves som aggressive. Dyr med en smerte i kroppen vil som nevnt ofte motsette seg håndtering, og i et forsøk på å forhindre det ytterligere ubehaget det er å bli båret kan de forsvare seg mot ivrige hender. Disse kaninene blir gjerne henvist til å tilbringe resten av livet i buret om de ikke blir avlivet som følge av dårlig oppførsel. Dette er beklagelig og viser hvor misforstått kaniner som art egentlig er. Gjentagende atferd uten mål og mening, som å gnage på gitteret, grave frenetisk i et hjørne i buret eller løpe formålsløst frem og tilbake i buret, er andre eksempler på en stresshåndtering som indikerer redusert velferd. 

Melis på 10 år er både sosial, leken og i bra form. Hun har gode muligheter til å være aktiv og oppføre seg som en kanin.   Foto: Marit Emilie Buseth

Melis på 10 år er både sosial, leken og i bra form. Hun har gode muligheter til å være aktiv og oppføre seg som en kanin.   Foto: Marit Emilie Buseth

Kaniner svært sosiale dyr som er avhengig av selskap for å trives. Det er derfor viktig at man forstår og tilrettelegger for kaninenes sosiale behov. Les om sosiale kaniner og bonding her.  Erling elsket å ligge inntil de to nye vennene sine, og han mottok stell og omsorg fra dem. De forstod nok at han trengte litt ekstra kjærlighet. 

Erling fikk endelig venner. Det satt han stor pris på.   Foto: Marit Emilie Buseth

Erling fikk endelig venner. Det satt han stor pris på.   Foto: Marit Emilie Buseth

Lykken skulle ikke vare. Vi hadde gledet oss til at han skulle få kjenne gress under potene og sol i pelsen, men Erling døde sju uker etter at vi overtok ham. 

Erling ble et symbol. Et symbol på den tause lidelsen, den intense ensomheten og den endeløse kjedsomheten vi ser i mange hager, garasjer og skur. Et symbol på den lidelsen vi påfører noen vi hevder å være glade i, våre egne dyr. Erling ble frarøvet livet og mange lever dessverre som ham. Det er vårt ansvar å tilegne oss kunnskap og gi de som er avhengige av oss et bedre liv. Det var og er hjerteskjærende at han ikke skulle få leve mer når han endelig ble reddet. Samtidig er jeg glad for at han ikke døde i det lille buret helt alene. Jeg håper og tror at Erlings historie hjalp mange kaniner til et bedre liv og at han fremdeles inspirerer og hjelper andre den dag i dag, tre år etter hans død. Vi ble veldig glad i ham. Han røre noe i oss.

Erling ble 10 år, men han levde bare i sju uker. 

Marit Emilie Buseth, @denstorekaninboka


Erling koser seg og sover godt   Foto: Marit Emilie Buseth

Erling koser seg og sover godt   Foto: Marit Emilie Buseth

Erling, en nysgjerrig liten gutt som elsket å snuse ut av verandadøra. Så spennende livet kan være. Foto: M.E Buseth

Erling, en nysgjerrig liten gutt som elsket å snuse ut av verandadøra. Så spennende livet kan være. Foto: M.E Buseth